Magyarország

2018-ban az ABO Energy Hungary Kft. megszerezte az első, hat megawatt teljesitményű naperőmű projektet,  elkészítette a tervezési munkákat és 2019-ben csatlakoztatta az erőművet az országos villamos energia hálózathoz. Tavasszal megkezdte működését egy második, 6,5 megawatt teljesitményű naperőmű projekt is. Mindkét erőmű engedélyezése a korábbi átvételi rendszer (KÁT) szerint történt, és azóta már értékesitették egy befektető  részére. Az ABO Energy jelenleg további naperőmű projektek akvirálásán és megvalósitásán dolgozik, amelyek összes kapacitása meghaladja a száz megawattot.

Megújuló energiák Magyaroszágon

Magyarország továbbra is túlnyomó részben az atomenergiára támaszkodik.  Jelenleg az ország hazai villamos energia szükségletének kb. 50 %-át a Dél-Magyarország területén található Paksi Atomerőmű termeli. 2018-ban a megújuló energiák a villamos energia termelés mintegy 10 %-át tették ki. 2020. végére a kormány 14,45 %-ra kivánja megemelni ezt a részesedést.

A szélenergia ebben a célkitűzésben szinte semmilyen szerepet nem játszik. Az utóbbi négy évben nem valósult meg új szélerőmű beruházás az országban. Helyette, a bővítés tekintetében Magyarország főképpen a biomasszára és a napenergiára támaszkodik. 2019-ben  653 megawatt teljesitményű új napelemes erőművet csatlakoztattak az országos villamosenergia hálózathoz (2018-ban 410 megawattot). 2019. végére Magyarország összesen

1.450 megawatt megvalósitott napenergia kapacitással rendelkezett. Az elkövetkezendő három évben további több, mint 3.700 megawatt bővités az előirányzat.

 

Létavértes

Hírek

2020. április 15-i sajtóközlemény: ABO Wind üzembe helyezi második naperőművét Magyarországon
  • A 6,5 Mwp teljesítményű püspökladányi napelempark a kötelező átvételi tarifa (KÁT) hatálya alá tartozik
  • Az Obton A/S dán beruházó vásárolta meg a Létavértesen megvalósított első projektet is

(Wiesbaden, 2020. április 15.) Az ABO Wind német projektfejlesztő cég üzembe helyezte a második magyarországi napelemprojektjét. A 6,5 megawattos csúcsteljesítményű (5,2 megawattos kapcsolt terhelésű) napelempark Kelet-Magyarországon, Püspökladány közelében található. A projektet a 2016-ig hatályban lévő, régi tarifarendszer (KÁT) szerint engedélyezték, így arra indexált fix tarifa vonatkozik, amely jelenleg hozzávetőlegesen 33 Ft / kWh árszintnek felel meg az üzembehelyezéstől számított 20 éven át. Mostanra a korábbi átvételi tarifát az új projektek vonatkozásában aukciós rendszer váltotta fel.

Dr. Patrik Fischer vezérigazgató szerint „Az ABO Wind jelentős mértékben hozzá kíván járulni Magyarország megújuló energiaforrásból származó energiaellátásának bővítéséhez”. „Azt tervezzük, hogy a jövőbeni aukciókon további napenergia-projektekkel veszünk részt, valamint privát vételi megállapodások megkötése céljából projekteket fejlesztünk és a befektetőinkkel együtt megvalósítjuk azokat.”

Az ABO Wind négy kontinensen és 16 országban fejleszt megújulóenergia-projekteket és 600-nál is több munkavállalóval rendelkezik. A társaság által világszerte kifejlesztett erőművek összteljesítménye meghaladja a 3.000 megawattot. A magyarországi ABO Wind Hungary Kft. leányvállalatot 2018-ban alapították és Budapestről végzi tevékenységét. Az ABO Wind 2019. közepén a Püspökladánytól körülbelül 50 km-re keletre található Létavértesen üzembe helyezte a 6,2 Mwp telepített teljesítményű, első magyarországi projektjét. A társaság magyarországi leányvállalata összesen három számjegyű megawatt teljesítményű projekteken dolgozik, amelyek közül néhány projekt is a KÁT hatálya alá tartozik.

Az ABO Wind nemrégiben mindkét Magyarországon üzembe helyezett, összesen 12,7 megawattos maximális telepített teljesítményű projektjét értékesítette az Obton A/S dán befektető részére. Anders Marcus vezérigazgató szerint „Kiváló együttműködést folytattunk az ABO Wind-del és alig várjuk, hogy Magyarországon más vételi tranzakciókat is lebonyolíthassunk, mivel a magyarországi portfóliónk bővítését tervezzük”.

Magyarország egyike a kisebb európai megújulóenergia-piacoknak: Az ország az áramellátásának pusztán mintegy 10 százalékát fedezi megújuló energiaforrásokból. Az országban a mai napig túlsúlyban van a nukleáris energia. A megújulóenergia-ágazaton belül a napenergia és a biomassza a két fő terület. A napenergia-kapacitás, amely 2018-ban 700 megawattnak felelt meg, 2019. közepére hozzávetőlegesen 1,1 gigawattra bővült.

PDF

 

2019. augusztus 1-i sajtóközlemény: ABO Wind üzembe helyezi az első naperőművét Magyarországon
  • Az öt megawatt teljesítményű projekt a KÁT rendszer keretében fix átvételi árra jogosult
  • Az ABO Wind magyarországi leányvállalatot alapított és irodát nyitott Budapesten
  • A cég projektportfóliója jelenleg 40 MW teljesítményt ölel fel

(Wiesbaden/Létavértes, 2019. augusztus) A németországi energiafejlesztő ABO Wind üzembe helyezte első naperőmű projektjét Magyarországon. Az öt megawattos csatlakoztatott terhelésű (6,2 megawatt beépített kapacitás) napelempark a kelet-magyarországi Létavértesen kapott helyet. Az ABO Wind 2018-ban megvásárolta a projekt jogokat és megkezdte az üzemkész erőmű fejlesztését. Az kivitelezés 2019 elején vette kezdetét. A projekt engedélyezése még a korábbi, 2016 végéig hatályos átvételi rendszer (KÁT) szerint történt, amelynek köszönhetően 32 Ft (10 eurocent) /kilowatt óra fix átvételi árra vált jogosulttá az üzembe helyezéstő számított 20 év időtartamra. Az új projektek esetében a korábbi átvételi rendszert pályázati rendszer váltja majd fel várhatóan még ebben az évben.

Dr. Patrik Fischer vezérigazgató így fogalmaz: “Az ABO Wind jelentős részt kíván vállalni Magyarország megújulóenergia-ellátásának bővítésében. Nagy örömünkre szolgál, hogy nem sokkal 2018-as piacra lépésünket követően üzembe helyezhettük első projektünket. Magyarországi leányvállalatunk, az ABO Wind Kft. megalapításával szilárd pozícióból bővíthetjük magyarországi tevékenységünket.”  Az ABO Wind jelenleg Létavértes közelében egy másik, 6,5 megawatt teljesítményű projekten is dolgozik. A cég magyarországi projektportfóliója pillanatnyilag 40 megawatt összteljesítményt képviselő fix átvételi árra jogosult projektet ölel fel, továbbá számos korai fázisban lévő projekt készül a bevezetendő pályázati rendszerre.  

Magyarország a kisebb megújulóenergia-piacok közé tartozik: az ország energiaelőállításának mindössze 10 százaléka származik megújuló energiaforrásokból. Az energiaellátást jelenleg a nukleáris energia dominanciája jellemzi. A megújulóenergia-szektorban a biomasszának és a napenergiának van meghatározó szerepe.  A szélenergia kevésbé jelentős, az eddigieben elkészült projektek összesen 330 megawatt teljesítményt képviselnek.  A napenergiára épülő energiaelőállítás 2017-ben 310 megawatt teljesítményt tudott felmutatni. A 2018. év 400 megawatt növekedést hozott, azaz az összteljesítmény több mint a duplájára nőtt.

 

Cím:

ABO Energy Hungary Kft.
Záhony utca 7.
1031 Budapest
Hungary

Contact

András Kósa

András Kósa

Tel. +36 30 555 8371
andras.kosa(at)aboenergy.com

Dr. Klaus Pötter

Dr. Klaus Pötter

Tel. +49 611 267 65-0
klaus.poetter(at)aboenergy.com